Практичні аспекти встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць - Dorosh, O.; Ibatullin, S.; Tarnopolskyi, Ye.; Kharytonenko, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
З метою встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних утворень на прикладі села Мала Вільшанка Білоцерківського району Київської області проведено передпроектні дослідження, а саме: проаналізовано матеріали генерального плану, проект формування меж сільської ради та встановлення її меж, наявну картографічну і топографічну основи, дані державного земельного кадастру, земельно-облікові дані. Крім того було проведено рекогносцироване обстеження території сільської ради в зоні  існуючої та проектної межі (визначеної генеральним планом) зазначеного сільського населеного пункту. Встановлено, що значна частина проектної межі за генеральним планом ділить сформовані земельні ділянки землевласників і землекористувачів, контури угідь, сприяє утворенню анклавів і відповідно до законодавства, у разі затвердження такої межі буде вимагати поділу таких ділянок.Обгрунтовано потребу в поєднанні містобудівної документації (генерального плану) із землевпорядною (проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних утворень) в єдину систему просторового (територіального) планування для створення ефективного інструменту у розв’язанні проблем пов’язаних із формуванням та встановленням меж.Ключові слова: проект землеустрою, встановлення меж, зміна меж, межа населеного пункту, адміністративно-територіальне утворення, генеральний план, просторове планування.