Деякі питання відповідності системи координат УСК-2000 земельному законодавству - Avramchuk, B.; Patiyuk, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Координатною основою при здійсненні робіт із землеустрою є Державна геодезична референцна система координат УСК-2000. Проте, як показує практика землевпорядних робіт, публічна інформація з Державного земельного кадастру відображається в системі координат 1963 року (СК-63).При цьому, у більшості випадків перерахунок площ між вищезазначеними координатними системами призводить до зміни площ земельних ділянок.Тому важливо висвітлити деякі питання щодо використання системи координат USC-2000 з чинним земельним законодавством, яке може виникнути при використанні спільно з SC-63, а саме можливе перевищення норм для вільного переказу. земельних ділянок громадянам при переході до єдиної державної системи координат.Для дослідження таких спотворень авторами було запроектовано три модельні земельні ділянки в системі координат СК-63 максимально допустимою площею згідно з нормами безоплатної передачі для ведення особистого селянського господарства (2,0000 га), для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах (0,2500 га) та для ведення садівництва відповідно (0,1200 га). Після цього, використовуючи стандартні функції ліцензованого програмного забезпечення Digitals, було здійснено перерахунок координат кожної із земельних ділянок із системи СК-63 в УСК-2000 в межах трьох вибраних адміністративно-територіальних одиницях.З ціллю наочного відображення, координатам першої точки перерахованих земельних ділянок в УСК-2000 були надані значення координат першої точки земельних ділянок в системі СК-63.Зміни або спотворення в площах, довжинах ліній чи кутах є очевидним явищем при переході з однієї системи координат до іншої, якщо вони базуються на референт-еліпсоїдах з різними параметрами.Проте, варто зазначити, що відповідність використання УСК-2000 земельному законодавству, а особливо перевищення площ встановлених норм безоплатної передачі земельних ділянок громадянах в сучасних умовах при переході до законодавчо встановленої єдиної системи координат УСК-2000, потребує подальшого розгляду та вирішення, наприклад, шляхом уточнення законодавства.Ключові слова: Земельний Кодекс, норми безоплатної приватизації, референцна система координат, СК-63, УСК-2000.