Методичні підходи до проведення робіт із інвентаризації земель при здійсненні землеустрою потребують змін - Dorosh, Y.; Tarnopolskyi, A.; Avramchuk, B. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
На підставі проведених досліджень з’ясовано, що діючі законодавчі та нормативні акти, які регулюють проведення робіт із інвентаризації земель при здійснені землеустрою не можуть застосовуватись рівнозначно для всіх об’єктів землеустрою з особливостями використання за цільовим призначенням. На даний час, у землевпорядній сфері склалася ситуація, за якої здійснення землеустрою, в розумінні комплексу заходів направлених на раціональне використання земель, майже не відбувається, натомість весь землеустрій зведено до виконання робіт пов’язаних із реєстрацією земельних ділянок, обмежень у їх використанні, реєстрації речових прав на них, та обтяжень.Обґрунтовано, що для наукових установ, організацій а також сільськогосподарських підприємств, що мають особливості використання земель є потреба у розробленні різних методик при проведенні цього виду робіт із чітким визначенням етапів таких робіт.Доведено, що запровадження цієї методики дозволить забезпечити системний підхід до робіт з проведення інвентаризації земель наукових установ, організацій чи сільськогосподарських підприємств при здійснені землеустрою, врахувати особливості землекористування в залежності від специфіки використання, уніфікувати їх зміст та підвищити якість.Ключові слова: інвентаризація, земельний кадастр, землеустрій, топографо-геодезичні знімання, земельні угіддя, обмеження у використанні земель.