Шведський досвід управління та ведення кадастру вторинних ресурсів - Peresoliak, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
У статті проаналізовано проблеми функціонування й динаміку реформування управління та ведення кадастру вторинних ресурсів в Королівстві Швеція. Наведено наукові парадигми аналізу використання вторинних ресурсів Королівства Швеція.Вторинні або їх можна ще називати техногенні ресурси щорічно «відтворюються» значними великими темпами і все більше займають нові території природних ландшафтів. Темпи зростання обсягів відходів в промислово розвинених країнах світу перевищують в два рази динаміку матеріального виробництва і природного приросту населення. В кожній цивілізованій країні накопиченням твердих промислових та побутових відходів викликає ризики  виникнення екологічних катастроф що потребує по їх  утилізацією свого вирішення. Не являється виключенням і Україна.Створення та ведення кадастру вторинних ресурсів на рівні держави дає можливість у прийняттю управлінських рішень по запобіганню екологічних катастроф та приведення техногенних ландшафтів в попередній стан.На прикладі Королівства Швеція розглянуто, як з прийняттям цілеспрямованих державних управлінських рішень міняється філософія суспільства, щодо поводження до вторинних ресурсів та ведення кадастру їх.Ключові слова: кадастр, відходи, вторинні ресурси, рeциклінг.