Національні вектори запровадження ринку земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Україні - Dorosh, O.; Fomenko, V.; Tretiachenko, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
З’ясовано, що наявність інституційних обмежень перешкоджає у повній мірі використовувати потенціал земель сільськогосподарського призначення як повноцінну складову товарно-грошових відносин. З огляду на це, науковообґрунтовано доволі складну, багатоаспектну проблему умонтування в розбудову ринку земельних ділянок сільськогосподарського призначення нових інститутів. У цій відповідності сформовано та виокремлено національні вектори впливу стосовно запровадження ринку земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Україні, а саме: довіра до влади, стабільність фінансово-кредитних інститутів і незалежність судової гілки влади. Встановлено й доведено доцільність скасування мораторію на продаж зазначених ділянок після формування інститутів для чого знадобиться певний відтинок часу розрахований на кілька років.Ключові слова: ринок земельних ділянок сільськогосподарського призначення, інститути, економіко-правове забезпечення, інституційне забезпечення, мораторій.