Тенденції змін землекористування оборони в процесі здійснення земельної реформи в Україні - Melnichuk, А. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Досліджено зміни кількісного і якісного стану землекористування оборони в період з 1990 р. по 2017 р. В результаті чого стало відомо, що з 1990 р. зменшилася загальна площа земель оборони на 59,7%, а з 2010 р. по 2017 р. на 0,4%.Землі Міністерства оборони в складі категорії земель оборони складають – 339,8 тис. га або 84,9% від загальної площі (табл. 2.2), Міністерство внутрішніх справ – 11,8 тис. га або 2,9%, Національна гвардія – 10,0 тис. га або 2,5%, Державний комітет у справах охорони державного кордону – 6,8 тис. га або 1,7%, Товариство сприяння обороні України – 3,1 тис. га або 0,8%, інші військові формування – 10,7 тис. га або 2,7%.В землекористуванні оборони пройшли відчутні зміни після окупації АР Крим Росією. Зокрема, площа земель оборони зменшилася до 362,2 тис. га або на 9,5% (табл. 2.3 ). В складі землекористування оборони питома вага забудованих земель коливається від 0,6 до 26,2 відсотки. Питома вага забудованих земель у тих регіонах де розміщені військові частини.Встановлено, що суттєві зміни, які пройшли у землекористуванні оборони, не вплинули на підвищення екологічної, економічної та соціальної його безпеки, а відповідно і безпеки життєдіяльності населення України.Ключові слова. Землекористування оборони, землі оборони, земельні відносини, функціональне використання земель.