Аналіз світового досвіду формування сільськогосподарських землекористувань при просторовому плануванні територій - Butenko, E.; Loshakova, Y. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Метод землеустрою є основним інструментом організації сталого використання та охорони земель в процесі формування сільськогосподарських землекористувань при просторовому плануванні територій,  тому важливо розглянути ефективність існуючої системи  землеустрою як еколого-економічного інструменту забезпечення сталого розвитку аграрного сектора. Істотні підняті питання формування високоефективного сільськогосподарського земелкористування у процесі, вивчення світового позитивного досвіду щодо реалізації принципів просторового планування територій і застосування їх в нашій країні. В результаті проведеного дослідження було проаналізовано світовий досвід землевпорядного проектування при формуванні сталого використання сільськогосподарських земель. Розкрито суть основних напрямків імплементації світового досвіду просторового планування території в процесі реалізації еколого-економічного механізму сталого використання земель в Україні. Досліджено зарубіжний  досвід  використання землевпорядного механізму для забезпечення сталого використання сільськогосподарських земель на основі просторового планування сільських територій, як самостійних об’єктів управління.Keywords: sustainable development, spatial planning, decentralization, territorial community, region