Поняття та сутність нетрадиційного сільськогосподарського землекористування та його екологізації і капіталізації - Tretiak, V.; Lyashynskyy, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Сформовано поняття та сутнісні ознаки нетрадиційного сільськогосподарського землекористування. Визначені основні економіко-землевпорядні дії щодо забезпечення екологізації і капіталізації нетрадиційного сільськогосподарського землекористування.В сучасній економічній науці одночасно використовуються терміни «органічне землеробство» та «нетрадиційне землеробство», які часто ототожнюють між собою. Проте, на нашу думку, між ними існує ряд відмінностей, тому, необхідно узгодити трактування відповідних понять і категорій.Під нетрадиційним землекористуванням необхідно розуміти процес організації економічно ефективного, екологобезпечного та соціально-орієнтованого використання сільськогосподарських земель як засобу основного виробництва в тісній взаємодії з навколишнім природним середовищем, та із відносинами власності на землю (де людина та її інтелект є ключовими що формування земельного капіталу). Ключовими аспектами сутності нетрадиційного землекористування є його екологізації та капіталізація. Заходами, які їх забезпечать є: вивчення придатності земель і ґрунтів для вирощування, наприклад, нішевих культур, у межах землекористування; розроблення варіантів розвитку нетрадиційного землекористування; розроблення варіантів землевпорядкування та здійснення земельних поліпшень; розроблення прогнозної оцінки економічної ефективності землекористування; прийняття рішення щодо доцільності організації нетрадиційного землекористування; розроблення плану економічного менеджменту організації нетрадиційного землекористування.Ключові слова. нетрадиційне сільськогосподарське землекористування, нішеві культури, нетрадиційне землеробство, екологізація землекористування, капіталізація землекористування.