Методологічні засади інтегральної оцінки ефективності землеустрою та землевпорядкування в межах територій сільських рад - Tretiak, A.; Tretiak, V.; Kapinos, N.; Kanivets, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
В умовах реформування земельних відносин та системи землекористування потребують вдосконалення окремі методичні підходи і системи натуральних й економічних показників оцінки ефективності використання земельних ресурсів. Поточним дослідженням охоплено різноманітні погляди та підходи вітчизняних науковців до оцінки використання земельних ресурсів з урахуванням факторіальних та результативних показників, що диференційовано впливають на формування елементів ефективності землеустрою та землевпорядкування. Обґрунтовано, що ефективність землеустрою та землевпорядкування визначається комплексом пріоритетних її видів: екологічною, технологічною, правовою, соціальною, економічною, та бюджетною ефективністю і їх різновидами. Запропоновано систему критеріїв та показників інтегральної оцінки рівня ефективності землеустрою та землевпорядкування на місцевому рівні, що включає в себе оцінку екологічної, соціальної та економічної ефективності, які є взаємопов’язаними та взаємозалежними. Підтверджено, що вироблення сталих та ефективних методологічних засад оцінки землеустрою та землевпорядкування набуває неабиякої важливості з огляду на запровадження ринку землі в Україні та скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.