Стале землекористування та його оцінка: світові тенденції - Butenko, E.; Loshakova, Y. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Стале землекористування є необхідними будівельним елементом для сталого розвитку сільського господарства, і воно є ключовим елементом цілей сталого розвитку, є важливою умовою якого є поліпшення екологічних, економічних та соціальних можливостей на благо теперішніх та майбутніх поколінь, зберігаючи та підвищуючи якість земельного ресурсу. В статті досліджено історичний розвиток, стан проведення оцінки земель сталих землекористувань, що слугує підвищенню ефективності прийняття рішень щодо управління землекористування.  Проаналізовано понятійний апарат та інструменти оцінки сталого землекористування в процесі управління земельними ресурсами та ландшафтами на національному, субнаціональному та місцевому рівнях. Надано аналіз основних елементів та піделементів будь-якої програми сталого розвитку, незалежно від її точки відліку: регіону, громади чи країни.Запропоновано вдосконалити поняття «стале землекористування» в контексті досліджених світових тенденцій  парадигми сталого розвитку територій адаптованих до реалій України. Ключові слова: сталий розвиток, просторове формування землекористування,стале використання, оцінка.