Оцінка стану територіального розвитку сільськогосподарського землекористування в Україні - Kupriyanchyk, I.; Butenko, E.; Kolisnyk, G. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У статті досліджено питання перспективи  територіального розвитку сільськогосподарського землекористування в України. Встановлено, що земельні ресурси, а саме сільськогосподарські угіддя є одними з основних ресурсів сільськогосподарського виробництва, необхідних для отримання рослинницької продукції, у тому числі і для виробництва тваринницької продукції. Підсумовано, що від ефективності використання сільськогосподарських угідь, розподілу між землекористувачами, залежить ефективність сільськогосподарського виробництва в цілому.Підкреслено, що акцентування державної політики в аграрній сфері на прискореній і недостатньо вмотивованій приватизації землі і майна викликало руйнування великого товарного сільськогосподарського виробництва, однак не було ефективним в утворенні нових продуктивних виробничих форм. Наголошено, що зі зміною форм господарювання змінилися межі землекористування, розміри земельних ділянок, що призводить до труднощів в їх обробітку і здійсненні заходів щодо їх охорони. Приміром, у зв'язку зі створенням великої кількості фермерських господарств, відбулося значне подрібнення земельних ділянок, що в свою чергу призвело до надмірної парцеляції земель й, зокрема, до зменшення ефективності аграрного виробництва.Ключові слова: економічний розвиток, екологічні фактори, територіальний розвиток, сільськогосподарське землекористування, сільськогосподарські угіддя.