Реалізація принципу залишкової продуктивності у методах визначення вартості землі - Drapikovskyi, O.; Ivanova, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Оцінювання землі ґрунтується на численних принципах, серед яких провідна роль належить принципу залишкової продуктивності. Відповідно до цього принципу поточна вартість землі детермінована залишком доходу від її можливого використання в майбутньому з урахуванням витрат коштів і часу, необхідних для отримання цього доходу. Крім того, принцип залишкової продуктивності є основним у розкритті іманентної невизначеності оцінки землі, зумовленою множинністю значень її вартості, кожне з яких буде достовірним при одних припущеннях і неправдивим в інших випадках.Застосування цього принципу в оцінці землі стало конститутивним у формуванні та розвитку її методичного апарату.У статті розглянута еволюція методів визначення вартості землі, заснованих на принципі залишкової продуктивності – від традиційних методів екстракції та залишкової капіталізації до методів дисконтованих грошових потоків, – та проаналізовані основні переваги та обмеження щодо їх застосування в оціночній практиці. Доведена необхідність переходу від детермінованих до стохастичних моделей грошових потоків та доповнення їх моделями опціонного ціноутворення, що найкращим чином відображають сучасне уявлення про залишкову природу вартості землі та враховує притаманну її оцінці невизначеність.Ключові слова: залишкова продуктивність землі, невизначеність, детерміновані та стохастичні моделі грошових потоків, моделі опціонного ціноутворення.