Особливості методологічних засад формування землекористування оборони - Tretyak, А.; Melnychuk, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Анотація. Обґрунтовано доцільність перегляду засад віднесення земель до категорії оборони. Визначено класифікацію землекористування оборони у залежності від ступеня еколого-економічного ризику. Запропоновано логічно-змістовну модель методологічного процесу розподілу земель оборони за типами (підтипами), цільовим і функціональним використанням.Розподіл земель повинен здійснюватися на основі чітко визначених цільових критеріїв, параметрів та ознак, система яких визначається конкретною предметною областю та вимогами конкретних груп землекористувачів.Разом з тим, перерозподіл земель повинен здійснюватися залежно від потреб та інтересів людей (суспільства). Адже, земля як природний ресурс залежно від цінності і наявності тих чи інших природних ресурсів, виконує такі функції [8 ]:• основа життя людини, джерело задоволення її першочергових потреб, найважливіша умова існування змінюваних людських поколінь;• базова основа всіх існуючих біоценозів і біосфери в цілому;• основне джерело естетичної краси і багатства всього природного комплексу в цілому.В цьому зв’язку, землекористування оборони необхідно класифікувати за особливим і іншими режимами використання і охорони земель та інших природних ресурсів, на підтипи:               землекористування із не значним ступенем еколого-економічного ризику;               землекористування із значним ступенем еколого-економічного ризику;               землекористування із підвищеним ступенем еколого-економічного ризику;                землекористування із катастрофічним ступенем еколого-економічного ризику.Використовуючи розуміння сутності розподілу земель для оборонно-безпекових цілей можна сформулювати його поняття. Так, розподіл земель для оборонно-безпекових цілей – це процес розподілу земель із врахуванням потреб обороноздатності держави, як її здатності до захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту, який направлений на задоволення суспільних інтересів держави щодо оборонно-безпекових потреб, із відповідним функціональним зонуванням використання і охорони земель та інших природних ресурсів (за підтипами землекористування) з врахуванням різноманітних ступенів еколого-економічного ризику. Здійснення науково-обґрунтованого розподілу земель за типами (підтипами) землекористування, цільовим призначенням та функціональним використанням є однією із функцій держави щодо реалізації земельної політики у сфері оборони.Таким чином, сутність розподілу земель для землекористування оборони полягає у збалансуванні протиріч потреби в земельних ділянках держави для оборонно-безпекових цілей і наявністю (можливістю виділення зон підтипів землекористування) земельних та інших природних ресурсів відповідної кількості і режиму землекористування.Ключові слова. Землекористування оборони, категорії земель, типи землекористування, режим землекористування.