Рекреаційне землекористування: проблеми формування та оцінки потенціалу - Tretiak, V.; Marchenkova, Т. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Стаття дослідженна та побудована на основі використання загальнонаукових і спеціальних методів наукового пізнання, що дало змогу отримати цінні результати. Ключові теоретичні розробки статті базуються на сучасних досягненнях, положеннях і постулатах економіки природокористування, прикладних дослідженнях світового та національного рівня щодо вивчення рекреаційного землекористування.              Дослідження здійснювалося на основі  статистичних та аналітичних даних Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Держгеокадастру України, Державного комітету статистики України, Міністерства економіки України, матеріалів  науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів, власні розрахунки автора.               Центральне місце в природному-рекреаційному потенціалі досліджуваної території займає оцінка рекреаційних угідь, що охоплюють насамперед геологічні і геоморфологічні ресурси рекреації, кліматичні умови, рослинні, водні та земельні ресурси рекреації, рекреаційні ресурси тваринного світу, ресурси пізнавального туризму.Розроблено функціональна модель кадастрової оцінки вартості потенційно придатних земель для рекреації та обґрунтовано схему методологічного процесу кадастрової оцінки рекреаційного потенціалу земельних та інших природних ресурсів.Найважливішими проблемами рекреаційного землекористування в Україні є забезпечення високої якості відпочинку, розширення різноманіття можливостей використання рекреаційних земель і ресурсів, що тісно пов’язані з ними, задоволення потреби людей у спілкуванні з дикою природою і відновлення здоров'я населення. Однак докорінне перетворення ландшафтів і широкомасштабний розвиток урбанізації призвели до зниження рекреаційної цінності ландшафтів і тим самим до формування рекреаційних зон на землях, малопридатних для інших видів господарського використання. Все це негативно позначається на якості відпочинку, різноманітності рекреаційної діяльності і на здатності залишатися в рекреаційній сфері ландшафтів, які забезпечують потребу населення у відпочинку.Ключові слова. Рекреаційне землекористування, природно-ресурсний потенціал, рекреаційний потенціал, кадастрова оцінка, функціональне використання рекреаційних земель.