Особливості формування земельних ділянок для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти - Kustovska, O.; Kovalenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У статті досліджено нормативно-правову базу щодо формування земельних ділянок для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти, зокрема, проаналізовано Закон України «Про освіту» від 05.09.2017року. Встановлено, що можливість отримати право постійного користування земельною ділянкою надана усім без виключення закладам освіти незалежно від форми власності (раніше таке право могли набувати лише заклади вищої освіти), передача у постійне користування закладам освіти тих земельних ділянок, на яких розташовані будівлі та споруди таких закладів, це: навчальні корпуси, лабораторії, гуртожитки, бібліотеки тощо. Також визначилися із суб’єктним складом - до закладів освіти відносить юридичних осіб публічного чи приватного права, основним видом діяльності яких є освітня діяльність.Дослідження проведено на прикладі формування земельної ділянки для Навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа № 11» міста Токмак Запорізької області. Оцінено сучасний стан використання земель міста Токмак.Досліджено також категорії земель, які можуть передаватись закладам освіти в постійне користування, зокрема, це землі сільськогосподарського призначення та оборони, що стосується інших категорій земель, то законодавство не містить імперативних норм щодо неможливості їх передачі в постійне користування закладам освіти. Обґрунтовано процедуру формування земельних ділянок для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти.Ключові слова: земельні ділянки, будівництво та обслуговування, будівлі закладів освіти, заклади вищої освіти, постійне користування.