Наукові підходи до розробки галузевого стандарту проекту землеустрою щодо організації території наукових установ, землі яких надані для здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності - Dorosh, Y.; Avramchuk, B. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Законодавство, яке регулювало земельні відносини ще 10 років тому, потребує комплексного оновлення та систематичного підходу до розробки стандартів, норм, правил та обмежень.У статті обґрунтовано необхідність удосконалення законодавчого забезпечення ведення землеустрою. Запропоновано концептуальний підхід до формування нормативно-правового забезпечення у сфері землеустрою, який базується на принципах системності, плановості та оптимальності.В основі такого підходу лежить стандартизація та уніфікація видів документації із землеустрою з урахуванням особливостей використання земель відповідно до їх основного цільового призначення.Показано розподіл категорій земель за основним цільовим призначенням відповідно до Земельного кодексу України, який повинен бути основою для створення та вдосконалення стандартів, норм та правил у використанні земель.Обґрунтовано наукові підходи, відповідно до вдосконаленої системи законодавчого забезпечення землеустрою, до розробки, складу та змісту галузевого стандарту проекту землеустрою щодо організації території наукових установ, землі яких надані для здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності.Такі стандарти повинні встановлювати норми та правила у використанні земель відповідного цільового призначення і видів використання, та бути враховані в обов’язковому порядку при розробці стандартів документації із землеустрою.Ключові слова: землеустрій, землі для здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, категорія земель, вид використання, проект землеустрою, організація території, землекористування, основне цільове призначення.