Шляхи підвищення стійкості аграрного сектору економіки - Sharyi, G.; Nesterenko, S.; Shchepak, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Анотація. Розглянуто чинники, які спричиняють руйнування природних комплексів, деградації сільськогосподарських земель. Виявлено, що кризові явища державних інститутів теж вплинули на низьку стійкість аграрного виробництва до негативних дій природньо-кліматичного характеру. Доведена необхідність підняття нагальної проблеми засухи, яка впливає на зниження врожайності, а, отже, і на погіршення природних умов господарювання. Вказане вимагає зміни системи агротехніки в бік розвитку меліоративного комплексу щодо зрошення сільськогосподарських земель, особливо на землях інтенсивного землеробства, зокрема буряківництва, овочівництва, кормовиробництва та формування більш засухостійкої системи землеробства. Зазначено, що неоліберальна регуляторна політика держави та лібералізація аграрних відносин зупинили розвиток інтенсивного меліорованого землеробства. Виявлено, що за останні 30 років землі з меліоративними системами потрапили у приватну власність фізичних осіб. Відсутність відповідальності за належне використання зрошувальних систем призвело до розриву технологічної цілісності, до руйнування їх функціональних властивостей. Виникає потреба у формуванні системи організації ефективного та раціонального використання сільськогосподарських земель у виробництві, що дасть можливість дослідити особливості взаємодії складових системи і сформувати шляхи забезпечення балансу між ефективністю (прибутковістю) виробництва і раціональним сталим використанням земель сільськогосподарського призначення. На основі моделювання визначено фактори впливу на організацію ефективного використання сільськогосподарських земель. Сформовано граф-модель системи організації ефективного та раціонального використання сільськогосподарських земель. Запропоновано структурно-логічну модель подолання засухи на сільськогосподарських землях. В результаті проведених досліджень зроблено висновок, що перебороти вплив засухи можна, забезпечивши в Україні повноцінний обіг земель сільськогосподарського призначення та ефективні державні механізми  регуляторної економічної політики в сільськогосподарському землекористуванні.Ключові слова: землі сільськогосподарського призначення, засуха, меліорація, модель, система, раціональне використання земель, стійкість аграрного виробництва.