Економічне стимулювання застосування природоохоронних заходів суб'єктами аграрного землекористування - Dorosh, О.; Fomenko, V.; Zastulka, Illia-Ol.; Tretiachenko, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Для підтримки необхідного рівня екологічної безпеки аграрного землекористування в ході проведеного аналізу законодавчих актів, нормативних документів та практичної їх реалізації виявлено проблеми, які перешкоджають його досягненню. У цій відповідності стимулювання здійснення природоохоронних заходів господарюючими суб’єктами в аграрній сфері набуває суттєвого значення як із боку держави, так і завдяки активізації приватної ініціативи. Обґрунтовано, що завдяки грамотному поєднанню параметрів та інструментів регулятора власники землі та землекористувачі сумлінно дотримуватимуться вимог екологічної безпеки у землекористуванні. Запропоновано ввести зміни до законодавства із чітким визначенням джерел, підстав, порядку виплати компенсаційних виплат та їх розміру при запровадженні суб’єктами аграрного землекористування природоохоронних заходів. Доцільно активізувати й систему спільних фондів із відновлення, відтворення та охорони земель сільськогосподарського призначення.Ключові слова: економічне стимулювання раціонального використання та охорони земель, природоохоронні заходи, аграрне землекористування, власники землі та землекористувачі