Оперування границями як найправильніший динамічний принцип початку створення реєстру нерухомої культурної спадщини - Chabaniuk, V.; Dyshlyk, O.; Polyvach, K.; Pioro, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Анотація. Правильним початком робіт по створенню інфраструктури просторових даних домену нерухомої культурної спадщини (КС) України є моделювання границь сутностей КС найдоступнішим на даний момент способом. Створені моделі використовуються разом з потрібними трансформаціями як у окремих системах із множини систем домену КС, так і у кількох відповідним чином упорядкованих системах із цієї множини. Множина потрібних систем упорядковується у ієрархію системи систем, яка називається Атласною геоінформаційною системою: від публічних моделей сутностей КС в Інтернеті до Державної системи постійного обліку або реєстрації об’єктів КС, за які відповідає Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) України. Оперування границями включає підтримку всього життєвого циклу існування просторових характеристик моделей сутності КС – від довільної заяви про об’єкт КС до перетворення у об’єкт системи обліку або навіть у об’єкт загальнодержавного реєстру. Показано, що при визначенні границь потрібно вміти працювати з різними просторовими характеризаціями об’єкта КС. Доведено, що цю характеризацію можливо розпочинати з наявного картографічного матеріалу, а не з виконання проектів землеустрою, як це робиться у випадку просторової характеризації земельних ділянок. Описано елементи методики, що дозволяє здійснювати потрібну просторову характеризацію об’єктів КС на практиці.Ключові слова: просторова характеризація об’єктів нерухомої культурної спадщини, НІПД, методика оперування границями, реляційна картографія, концептуальний каркас, каркас рішень.