Проблеми щодо рекультивації порушених земель в Україні - Hunko, L.; Berezhna, K. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
В статті розглянуто проблеми та особливості рекультивації порушених земель України у розрізі областей, описано необхідність та важливість охорони земель в Україні та світі та проведення заходів з рекультивації порушених земель. Проаналізовано кількість порушених та рекультивованих земель в Україні станом на 01.01.2021 року та які проведено роботи з рекультивації за 2020 рік. Висвітлено основні питання законодавчих колізій, які виникають при проведенні рекультивації порушених земель або «непроведенні» рекультивації. Проаналізовано заходи здійснення державного контролю при використані та охороні земель усіх категорій та форм власності проведених Головними управліннями Держгеокадастру в областях за період 2017 - 2020 роки. Наведено приклад використання відпрацьованого вапнякового кар’єру під забудову на прикладі театру Дальхала (Theatre Dalhalla) та чому такий зарубіжний досвід не може бути застосовано в Україні. Висвітлено адміністративну відповідальність за «непроведення» рекультивації порушених земель. Визначена проблема, яка виникає при прийнятті вже рекультивованих земель органами місцевого самоврядування або органами державної влади.Надано рекомендації щодо запровадження більш дієвих заходів щодо відновлення порушених земель.Ключoвi cлoвa: рекультивація земель, oxopoнa земель, раціональне використання, негативні наслідки, непроведення рекультивації, заходи відновлення, державний контроль.