Порівняльний аналіз вимог щодо сертифікації інженерів землевпорядників і геодезистів в Україні та Польщі - Kharytonenko, R.; Vysidalko, A.; Trokhymchuk, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Проведено аналіз наукових досліджень щодо професійної підготовки і кваліфікаційної сертифікації інженерів-землевпорядників, інженерів-геодезистів в Україні та за кордоном. Обґрунтовано потребу у вивченні, запозиченні досвіду однієї із країн Європейського Союзу та в подальшій адаптації даної сертифікації в Україні. Розглянуто кваліфікаційні вимоги для отримання сертифікації інженерів-землевпорядників, інженерів-геодезистів в Україні та Польщі. Наведено порівняння проведення кваліфікаційного іспиту на сертифікованого інженера-землевпорядника. Проведено аналіз порівняння схожих та відмінних показників щодо отримання сертифікату інженера-землевпорядника, інженера-геодезиста в Україні та Польщі. Акцентовано увагу на питанні якості проведення кваліфікаційного відбору сертифікованих інженерів-землевпорядників, інженера-геодезиста.Наведено пропозиції у перегляді вимог при отриманні кваліфікаційного сертифікату інженера-землевпорядника в Україні. В подальшому перегляд вимог кваліфікаційної сертифікації сприятиме створенню об’єктивних рівних можливостей фахівцям земельних відносин, покращенню якості у розробленні документації із землеустрою, а також адаптації сертифікації із нашими західними сусідами - країнами Європейського Союзу.Ключові слова: сертифікат інженера-землевпорядника, інженер-геодезист, сертифікація, землеустрій, закордонний досвід, професійна практика.