Застосування бази геопросторових даних для завдань консолідації земель в Україні - Malashevskyi, M.; Tarnopolsky, A.; Malashevska, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У статті розглядається питання застосування бази геопросторових даних для завдань консолідації земель в Україні. Актуальність дослідження обумовлена зростаючою необхідністю консолідації земель, необхідністю забезпечення процесу консолідації земель актуальними, повними та достовірними даними. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні набору тематичних геопросторових даних у складі національної інфраструктури, необхідних для прийняття управлінських рішень щодо консолідації сільськогосподарських земель та розробки відповідних проектів землеустрою. Досліджено базові набори геопросторових даних, визначені чинним законодавством, на предмет використання при консолідації земель. Запропоновані набори тематичних геопросторових даних. Проаналізовано використання запропонованих наборів геопросторових даних на принципових етапах консолідації земель. Досліджено використання геопросторових даних при реалізації проекту консолідації земель із використанням оптимізаційної моделі перерозподілу земель. Результати дослідження можуть бути використані при підтримці прийняття рішень щодо консолідації земель, управлінні земельних ресурсів, створенні спеціалізованих геопорталів, у наступних наукових дослідженнях, пов’язаних із побудовою національної інфраструктури геопросторових даних, проведенням консолідації земель в умовах України. Ключові слова: геопросторові дані, консолідація земель, сільськогосподарські землі, ринок сільськогосподарських земель, земельна реформа.