Національна інфраструктура просторових даних (НІПД) України: якими є її актуальна, здійсненна і одночасно "правильна" моделі? - Chabaniuk, V.; Dyshlyk, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У роботі розглянуті актуальна, здійсненна і одночасно «правильна» моделі цифрової НІПД України. Актуальною є модель існуючої цифрової системи НІПД України. Ця модель вже зараз відрізняється від моделі, заданої в Законі України «Про НІГД» [1]. Оскільки остання навряд чи найближчим часом буде реалізована, то особливо гострим є питання здійсненної у найближчі п’ять років моделі цифрової НІПД України, яка б враховувала актуальну модель. Крім здійсненності, потрібно, щоб така модель була ще й «правильною». Така модель запропонована у статті. Правильною називається модель, істинність якої можливо встановити за допомогою індуктивних або дедуктивних умовиводів. Для цього правильна модель повинна бути достатньо формалізованою, щоб кожний зміг перевірити умовиводи авторів незалежно. Розуміння як актуальної, так і правильної моделей НІПД України допоможе правильно організувати і розвинути актуальну Просторову інфраструктурну діяльність (ПрІД) в Україні, включаючи реальне[1] виконання Закону України «Про НІГД» [1]. Хоча результати статті піддають сумнівам його здійсненність і обґрунтовують альтернативну точку зору на проблему автоматизації НІГД/НІПД/ПрІД. Однак, ми впевнені, що альтернативну точку зору все ще можливо змінити на кооперативну, якщо за допомогою підзаконних актів узгодити моделі НІГД (Закон), НІПД (стаття) і, нарешті, ПрІД.Для доведення «правильності» здійсненної моделі НІПД використовується теорія Реляційної картографії і її два основних методи: Концептуальних каркасів і Каркасів рішень. Крім того, використано зв'язок Реляційної картографії з Базованою на моделях інженерією.Ключові слова: НІПД; продуктова модель; процесна модель; актуальна, здійсненна і «правильна» модель[1] Реальний. 1. Який існує в дійсності, справжній. Вж. зі сл.: дійсність, життя, існування, умови, обставини, факт, небезпека, сила, заробітна плата, доходи населення. 2. Такий, який можна здійснити, виконати: реальний план, реальна програма, реальне завдання, реальний термін. 3. Який ґрунтується на врахуванні й оцінці справжніх умов дійсності: реальний підхід, реальний погляд, реальна політика.- http://slovopedia.org.ua/32/53408/32016.html, доступ 2021-лип-04