Нормативно-правове забезпечення організації органічного землекористування та шляхи його удосконалення - Dorosh, Y.; Barvinskyi, A.; Dorosh, O.; Melnyk, D.; Vysidalko, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У статті проаналізовано нормативно-правове забезпечення організації органічного землекористування в Україні. Встановлено, що нині діючі нормативно-правові акти в галузі органічного виробництва спрямовані в основному на регулювання технологічних процесів виробництва органічної продукції, порядку його сертифікації та ринку органічної продукції. Водночас, поза увагою законодавців залишились питання, що стосуються організації території аграрних підприємств для виробництва органічної продукції з метою забезпечення вимог відповідних стандартів та правил IFOAM.Доведено, що для організації території органічних землекористувань та землеволодінь необхідна розробка та реалізація відповідних проектів землеустрою. Зважаючи на це, потрібно ввести зміни до Закону України «Про землеустрій», доповнивши Статтю 25 новим видом документації із землеустрою: проектами землеустрою щодо організації території органічного землекористування (землеволодіння), і закріпити законодавчо склад та зміст таких проектів землеустрою.Ключові слова: нормативно-правове регулювання, органічне землекористування, буферна зона, сівозміна, проект землеустрою.