Проблеми встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг - Rusina, N.; Lyulʹchyk, V.; Bida, P.; Kachanovsʹkyy, O.; Bulakevych, S.; Petrova, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Анотація. У статті розглянуто питання встановлення меж водоохоронних та прибережних смуг в Україні. Метою дослідження є представлення практичних результатів формування меж прибережних захисних смуг, на підставі науково-методичних підходів  до розроблення проектів землеустрою щодо встановлення прибережних захисних смуг та сучасних ГІС технологій. Проаналізовано теоретичні засади встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг на водних об’єктах. Досліджено базові нормативно-правові документи, на предмет використання при встановленні водоохоронних зон та прибережних захисних смуг. Відзначено, що  розмір  водоохоронних зон та прибережних захисних смуг може бути встановлений відповідно до положень Земельного Кодексу України, так і за  окремими проектами із землеустрою. Запропоновано методику встановлення прибережних захисних смуг і водоохоронних зон ґрунтується на визначенні гідрографічних характеристик водних об’єктів та морфологічних параметрів прибережних територій з використанням даних ДЗЗ і ГІС та включає шість кроків: 1. Визначення морфометричних параметрів водних об’єктів. 2. Отримання даних рельєфу та його застосування. 3. Визначення крутизни схилів. 4. Побудова водозбірних басейнів та визначення напрямків поверхневого стоку. 5. Створення буферної зони навколо водних об'єктів (побудова захисної смуги та водоохоронної зони). 6. Суміщення шарів інформативних карт для остаточного визначення меж. Використання методики представлено на конкретному прикладі, а саме ставок села Гремяче Рівненської області.  Методика забезпечить технічне  підґрунтя прийняття рішень щодо встановлення розмір  водоохоронних зон та прибережних захисних смуг навколо водних об’єктів. Ще один аспект проблеми, який вирішує запропонована в статті методика, полягає в інформаційній підтримці рішень з питань управління землями водного фонду на регіональному рівні як складової планування заходів для сталого розвитку регіонів і охорони водних об’єктів.Ключові слова: водоохоронна зона,  прибережна захисна смуга, проект землеустрою, дані ДЗЗ і ГІС, межі водоохоронної зони та  прибережної захисної смуги.