Впровадження ринку землі: актуальні питання та перспективи розвитку - Novakovska, I.; Skrypnyk, L.; Ishchenko, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Охарактеризовано особливості старту вільного ринку земель сільськогосподарського призначення. Представлено результати відкриття ринку земель з точки зору економічної, земельної та юридичної складових у системі земельних відносин. Висвітлено перелік умов щодо купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Обґрунтовано специфіку функціонування вільного ринку земель сільськогосподарського призначення. Надано характеристику основоположних нормативно-правових актів у сфері функціонування ринку земель. Здійснено порівняння показників кількості укладених угод купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, середнє значення орендної плати за 1 га землі відповідно по областях та коливання цін за 1 га землі при укладанні договорів купівлі-продажу. Проаналізовано зарубіжний досвід функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення з деталізацією факторів, які впливають на подальший розвиток. Зокрема розглянуто проблеми та потреби у функціонуванні ринку земель Польщі, Бразилії, США та Великій Британії. Запропоновано можливість запровадження електронної систему по типу EMBRAESP, яка відстежує основні показники ефективності ринку міської нерухомості разом із законодавчою базою в сфері містобудування, землекористування та національними, регіональними програмами розвитку, які можуть вплинути на поведінку ринків нерухомості.Ключові слова: земельні відносини, ринок земель, оренда землі, земельне законодавство.