Рекультивація порушених земель, які постраждали у результаті видобутку бруштину - Butenko, E.; Khomych, A.; Prokhorenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Наведено узагальнені дані про процеси утворення та формування покладів бурштину на території України. Зазначено передумови виникнення проблеми незаконного видобутку бурштину. Розкрито питання незаконного видобування бурштину із використанням мотопомп, яке призвело до руйнування структури ґрунту, а також різкого погіршення  водно-фізичних властивостей регіону та супроводжується вимиванням багатьох доступних біофільних елементів та водорозчинних органічних сполук, що є основою для розвитку ґрунтових мікроорганізмів. Проаналізовано традиційні способи рекультивації ґрунтів та встановлено, що ці спосіби є недоцільними, а здебільшого – неможливими у своїй реалізації.         Аргуметовано термінову необхідність прийняття закону України «Про рекультивацію земель». У статті акцентується на необхідності послідовного розмежування правових понять «земля», «земельна ділянка» і «ґрунт».    Важливу увагу присвячено питанню рекультивації земель. Досліджено основні способи рекультивації  земель, що зазнали негативного впливу та постраждали  у результаті видобутку бурштину. Доведено, що саме вибір напрямку використання відпрацьованого родовища насамперед повинен ґрунтуватися на еколого-економічній доцільності проведення рекультивації.Ключові слова: рекультивація порушених земель, напрям рекультивації, порушені землі , природний стан ландшафту.