Управління землекористуванням: проблеми охорони основного національного багатства - Novakovskyi, L.; Ievsiukov, Т.; Novakovska, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Український  народ голосами 90,3% осіб, що взяли участь  у Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991  року на підтримку Акта проголошення  незалежності України, підтвердив  право своєї власності на землю. встановлене Декларацією  про державний суверенітет України. За Конституцією України земля визнана основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.З утворенням  у 1992 році Державного комітету України  по земельних ресурсах (Держкомзем), який безпосередньо підпорядковувався Кабінету Міністрів, реалізація державної політики у галузі земельних відносин здійснювалася вказаним центральним органом  виконавчої влади. Починаючи з 2000 року Держкомзем   було перетворено у Держземагенство, яке 2008  р. знову реорганізувалося у Держкомзем, потім повернулося  до попередньої назви, а у 2014 році перетворено у  Державну   службу України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). Для   останнього органу визначальними стали  повноваження щодо здійснення державної політики  у сфері інфраструктури геопросторових даних,  топографо-геодезичної та картографічної  діяльності замість  реалізації державної політики у галузі  земельних відносин. Земельні  відносини  є суспільними відносинами щодо володіння, користування  і розпорядження землею. Вони представлені окремою галуззю  права – земельною, яка відноситься до  профілюючих його галузей. Ця   галузь існує у безпосередньому  зв’язку з базовими (фундаментальними) галузями права, які  регулюють  первинні суспільні відносини. Топографо-геодезична та картографічна  діяльність, сфера національної інфраструктури геопросторових даних не відносяться до земельних відносин. Діяльність Держземагенства  та Держгеокадастру  протягом сімнадцять років   спрямовувалася і координувалася п’ятьма Міністерствами. Реалізація державної політики у сфері земельних відносин стала для другого  органу другорядним завданням.Ключові слова:управління землекористуванням, охорона земель, земельні відносини, землеустрій, моніторинг земель, родючість ґрунтів.