Методика геоінформаційного моделювання ділянок, порушених внаслідок видобування бурштину - Martyn, A.; Kachanovsky, O.; Bulakevich, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті розглянуто сучасні можливості використання геоінформаційних технологій геопросторового моделювання ділянок, порушених внаслідок видобування бурштину в Україні на прикладі Рівненської області. Метою дослідження є представлення методики дешифрування матеріалів супутникових знімань з метою геоінформаційного моделювання територій порушених земель унаслідок видобутку бурштину. Проаналізовано можливості застосування актуальних матеріалів дистанційного зондування сучасних супутникових систем в поєднанні з геопросторовими моделями під час проведення моніторингу земель. Досліджено, що розрахунок вегетаційного індексу NDVI дозволяє більш чітко виділити контури порушених земель. Представлено підхід для оцінювання зволоженості ґрунтового покриву, що базується на застосуванні нормово-різницевих водних індексів. Відзначено, що оцінка вологості ґрунтів являється одним із елементів тематичної обробки космічних знімків, яка дозволяє виявити ділянки на яких проводився видобуток бурштину за допомогою гідротехнічного способу. Запропоновано розглядати методику геоінформаційного моделювання ділянок, порушених внаслідок видобування бурштину як спосіб практичної реалізації визначення порушених земель за допомогою зображень ДЗЗ, зумовленого закономірностями та особливостями спектрального аналізу фотозображення. Використання методики представлено на конкретному прикладі, а саме на землях державної власності Дубровицького лісництва Рівненської області. Методика забезпечить технічне підґрунтя прийняття рішень щодо встановлення порушених земельних ділянок і їхнього подальшого моніторингу. Крім того запропонована в статті методика, допоможе встановити напрями рекультивації земель та групи порушених земель.Ключові слова: порушені землі, видобуток бурштину, мультиспектральні супутникові знімки, дистанційне зондування.