Інвентаризація земель історико-культурного призначення - Novakovska, I.; Skrypnyk, L.; Novakovsky, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Представлено цілі проведення інвентаризації земельних ділянок та аспекти правового режиму використання земель історико-культурного призначення. Розглянуто проблемні питання щодо початкового етапу проведення інвентаризації  вказаних земель в межах населених пунктів Чернівецької області. Проаналізовано нормативно-правову основу щодо встановлення зон охорони об'єктів історико-культурноо призначення та їх класифікацію. Розглянуто особливості функціонування програми використання та охорони земель міста Києва та  розподіл території столиці України за історичними ареалами. Охарактеризовано особливості проведення інвентаризації земельних ділянок  згідно Регіональної програми розвитку містобудівного кадастру та просторового планування на 2021-2025 роки, які включають об’єкти історико-культурного призначення на території Львівської області. Здійснено співставлення  між проблемними питаннями у разі  відсутності інвентаризації земель історико-культурного призначення, зокрема щодо віднесення об’єктів до баз даних державного земельного кадастру, та перевагами,  які мають місце за умови проведення відповідної процедури щодо інвентаризації.Ключові слова: земельні відносини, інвентаризація, об’єкти історико-культурного призначення, земельне законодавство.