Консолідація сільськогосподарських земель, які зазнали заліснення - Malashevskyi, M.; Malashevska, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті розглядається питання оптимізації лісогосподарського і сільськогосподарського землекористування в умовах природного заліснення відповідно до цілей сталого розвитку. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю розширення площ під лісами відповідно до законодавчих ініціатив, необхідністю упорядкування сільськогосподарських земель, покращення стану навколишнього природнього середовища в умовах недостатньої лісистості. Запропоновано вирішення проблеми самозаліснених земельних ділянок сільськогосподарського призначення у процесі консолідації земель.  Виокремлено підходи до вирішення проблеми природного заліснення сільськогосподарських земель, обґрунтовано переваги та перспективи консолідації земель, порівняно із іншими підходами. Запропоновано залучення земельних ділянок, віднесених до відумерлої спадщини та невитребуваних паїв до процесу перерозподілу земель при консолідації земель. Запропоновано адаптувати методику перерозподілу земель у складі консолідації земель до умов природного заліснення сільськогосподарських земель. У результаті перерозподілу досягнуто збереження дерев на заліснених земельних ділянках, формування єдиного консолідованого масиву лісу, покращення конфігурації земельних ділянок, оптимізовано дорожню мережу. Отримані результати можуть бути використані в при реалізації екологічної ініціативи «Масштабне залісення України»; в наступних наукових дослідженнях які стосуються просторового впорядкування землеволодінь і землекористувань. Ключові слова: заліснення земель, консолідація земель, обмін земельних ділянок, перерозподіл земель, сільськогосподарські землі.