Оцінка ризиків затоплення територій в контексті управління сільськогосподарськими землями територіальних громад - Danko, K.; Butenko, Y. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Реалізація земельної реформи та запровадження ринку землі спонукає до використання високоефективних підходів управління сільськогосподарськими землями в умовах кліматичних змін. Сільське господарство є вразливим до впливів зміни клімату через виникнення екстремальних погодних явищ, які спричиняють посилення процесів деградації земель, таких як водна ерозія та підтоплення. За таких обставин актуалізується застосування підходів оцінки ризиків затоплення територій в контексті управління сільськогосподарськими землями територіальних громад.На прикладі Славської ТГ та Сколівської ТГ реалізовано виконання оцінки ризиків затоплення територій водами річки Опір, а також річки Стрий (на ділянці впадіння р. Опір). Дослідження виконано на нормативних положеннях національного законодавства України, а також Директиви 2007/60/ЄС та керівних документів до неї. Встановлено зони затоплення територій в межах Славської ТГ та Сколівської ТГ, площі відповідних затоплень та розміри потенційних втрат для земель сільськогосподарського призначення за різних сценаріїв затоплень.Запропоновано розробку та реалізацію низки заходів з метою мінімізації негативних наслідків та втрат, пов’язаних із затопленням земель. Розглянуто перспективи застосування результатів при розробці документації з землеустрою.
Keywords: оцінка ризиків затоплення; ймовірність перевищення; сільськогосподарські землі; річка Опір; Славська ТГ; Сколівська ТГ