Головні концептуальні положення створення електронного державного реєстру нерухомої культурної спадщини України. Частина 1 - Chabaniuk, V.; Dyshlyk, O.; Polyvach, K.; Pioro, V.; Kolimasov, I.; Nechyporenko, J. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Анотація. Для організації діяльності по створенню нового сучасного електронного Державного реєстра нерухомої культурної спадщини (КС) України запропоновано застосувати методологію, що базується на так званих Каркасах Рішень (КаРі) «чогось»=Х, де Х позначає як вказану систему (підсистему), так і клас таких систем (підсистем). Застосування КаРі до Х цілком у статті названо Головним концептуальним положенням 0, однак незважаючи на його очевидність, для конструкції КаРі Х застосовний епіграф: «Найважче побачити те, що прямо перед тобою. – Гете» [1; Передмова]. Х у записі КаРі Х приймає значення ієрархічно структурованої Атласної ГеоІнформаційної Системи (АГІС), що складається з чотирьох страт (знизу-вгору ): Операційної (w), Аплікаційної (a), Концептуальної (b) і Загальної (g).  КаРі Х у статті приймає три значення: КаРі АГІС1 (визначає діяльність по створенню першої черги АГІС – системи АГІС1=Х), aКаРі АГІС1 (визначає діяльність «між» підсистемами АГІС1 Аплікаційної і Операційної страт згори-вниз ¯), bКаРі АГІС1 (визначає діяльність «між» підсистемами АГІС1 Концептуальної і Аплікаційної страт згори-вниз ¯).КаРі Х визначається пакетами і відношеннями між ними так званої «петради» Публікації-Продукти-Процеси-Основи-Севіси. Пакети Продукти-Процеси-Основи і відношення між ними називаються головною тріадою КаРі. Ця тріада  є основою головних концептуальних положень 1-3. Вони формулюються наступним чином: КаРі.Продукти – положення 1, КаРі.Процеси – положення 2, КаРі.Основи – положення 3.У Частині 1 описується вступ у проблему і положення 0 та 1. Положення 2, 3 описуються у Частині 2. Методологія, що базується на Каркасах Рішень, реалізує конкретний системний підхід до створення нового сучасного електронного Державного реєстра нерухомої КС України.
Keywords: Каркас Рішень (КаРі); Атласна ГеоІнформаційна Система (АГІС); Державний реєстр нерухомої культурної спадщини