Напрямки розвитку оціночної діяльності в Україні відповідно до сучасних викликів та світових трендів - Palekha, Yu.; Dekhtyarenko, Yu.; Tarnopolskyi, А.; Malashevskyi, М. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Узагальнено теоретичні і практичні положення методики оцінювання земельних ділянок та нерухомого майна в Україні. Розкрито проблемні аспекти оціночної діяльності в сучасних умовах з огляду на нормативну та законодавчу базу. Обґрунтовано переваги переходу до оцінки земельної ділянки разом з поліпшеннями у якості бази оподаткування. Проведено аналіз існуючих у світових податкових системах методологічних та методичних підходів до оподаткування земельних ділянок і нерухомого майна. Визначені основні групи систем оподаткування нерухомості та земельних ділянок в її складі за методикою встановлення податкової бази. Обґрунтовано можливість застосування нової методики для оцінювання земельних ділянок та нерухомого майна. Результати дослідження можуть врегулювати професійну оціночну діяльність, усунути недоліки та прогалини при становленні та функціонуванні інституту оцінки на ринку землі.
Keywords: грошова оцінка; оцінка вторинних прав; методика; земельна ділянка; нерухомість; рентний дохід; ретроспективна оцінка; плата за землю; оціночна діяльність