Проблемні аспекти щодо встановлення меж територій територіальних громад (сьогодення та повоєнний період) - Dorosh, Y.; Tarnopolskyi, А.; Kharytonenko, R.; Derkulskyi, R.; Riabova, Y. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Наголошено, що питання встановлення меж територій територіальних громад наразі в Україні залишається актуальним, постає з новими викликами, спричиненими військовим станом. Запропоновано послідовність (етапи) виконання робіт із землеустрою щодо встановлення меж територій територіальних громад. Припущено, що у повоєнний період межі територій територіальних громад, які були розташовані в районі проведення військових (бойових) дій або які перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), можуть бути обмежені у їх встановленні. Акцентовано увагу на складнощах пов’язаних із фінансовою спроможністю територіальних громад у замовленні робіт із розробки проектів землеустрою щодо встановлення меж цих спільнот у разі повернення до мирного життя. Наявність суперечок щодо спільних меж між певними суміжними територіальними громадами зумовила необхідність запровадження можливості часткового встановлення меж територій територіальних громад щодо проходження межі.Запропоновано шляхи удосконалення процесу встановлення меж територій територіальних громад і адаптації його до умов військового стану та повоєнного періоду, через наведені приклади повоєнного встановлення меж у зарубіжних країнах. Наведено пропозиції щодо внесення змін до земельного законодавства пов’язаних із визначенням меж територій територіальних громад в цілому, так і окремих її частин.
Keywords: адміністративно-територіальна одиниця; межа території територіальної громади; Державний земельний кадастр; землеустрій