Пропозиції щодо удосконалення класифікації видів цільового призначення земель (на прикладі категорії земель житлової та громадської забудови) - Dorosh, Y.; Dorosh, O.; Tarnopolskyi, A.; Kharytonenko, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Проаналізовано чинну класифікацію видів цільового призначення земель житлової та громадської забудови та доведено, що вона потребує удосконалення. Наведено пропозиції щодо її удосконалення у межах досліджуваної категорії земель спираючись на чинне земельне законодавство та інші нормативно-правові акти. Доведено, що наявний перелік основних видів цільових призначень земельних ділянок (які ґрунтуються на змісті статті 38 Земельного кодексу України) у чинній класифікації є не повним та не цілком обґрунтованим. Виявлено приклади необґрунтованого віднесення до категорії земель житлової та громадської забудови земельних ділянок інших категорій земель. У цій відповідності запропонована 4-х рівнева структура класифікації видів цільового призначення земель житлової та громадської забудови.Беручи до уваги військову агресію Російської Федерації проти України, частину земельних ділянок на сьогодні неможливо використовувати за їх основним цільовим призначенням. Із цих позицій запропоновано додатково в рамках вище вказаного класифікатора виділити «техногенно забруднені землі внаслідок бойових дій». А після проведення відповідних робіт щодо розмінування та рекультивації цих земель до їх безпечного використання для людей та довкілля, вони можуть бути повернені до використання за основним цільовим призначенням.
Keywords: класифікація видів цільового призначення земель; землі житлової та громадської забудови; техногенно забруднені землі внаслідок бойових дій