Особлива охорона земель України як основного національного багатства: теоретико-правові аспекти - Kulinich, P.; Novakovska, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Маючи  унікальний ґрунтовий покрив, Україна в останні роки займає провідні позиції у виробництві та світовому експорті зернових культур і соняшнику, забезпечуючи потреби у зерні для 400 млн людей. Однак, незбалансована дефіцитна система землеробства обумовила посилення деградації ґрунту та зниження рівня його родючості. У зв’язку з вказаним актуальність охорони і раціонального використання земель значно зросли, оскільки тенденція до погіршення якісного стану земель посилилася, а подекуди він став кризовим. Російська агресія призвела до захоплення та знищення частини земельного ресурсу, забруднення ґрунтового покриву, мінування значних територій, прямого фізичного пошкодження українського чорнозему.Метою статті є дослідження реалізації в країні конституційного  положення щодо особливої охорони землі як основного національного багатства, а також основних напрямів забезпечення відтворення і підвищення родючості ґрунтів. Проаналізовано співвідношення між земельним і цивільним правом , розкрито особливості викладу положень статті 14 положень Конституції України у Земельному кодексі, Цивільному кодексі, Законі України «Про охорону земель». Обґрунтовано  необхідність удосконалення ряду положень Закону України «Про охорону земель», правового режиму особливо цінних земель , збереження   самостійності земельного права як окремої правової системи.Ключові слова: особлива охорона землі, конституційний статус, земельне законодавство, категорії земель, національне багатство, особливо цінні землі, земельно-ресурсний потенціал.