Соціально-економічні параметри функцій території територіальних громад у контексті просторового планування - Dorosh, O.; Dorosh, A.; Zastulka, I.-O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Проаналізовано існуючі методики та параметри визначення спроможності та моніторингу розвитку територіальних громад в екологічному, економічному та соціальному розрізах. Встановлено, що більшість методик та параметрів є фундаментальними та передбачають загальну оцінку спроможності громад та не орієнтовані на те, щоб бути індикаторами розвитку окремої територіальної громади в екологічному, економічному та соціальному розрізах.Запропоновано використовувати параметри функцій території як індикатори розвитку територіальних громад. Вибір параметрів функцій території обґрунтовано необхідністю виходячи з аспектів просторового планування та просторового розвитку планувати територію громади таким чином, щоб вона максимально ефективно виконувала свої функції в межах своїх повноважень та можливостей. На основі аналізу наукових праць наведено визначення поняття «функції території» та сформовано перелік релевантних у рамках даного дослідження перелік їх функцій.Запропоновано та обґрунтовано перелік параметрів функцій території, зазначено, що громади здатні їх частково забезпечувати, та визначено, що вони опосередковано через планувальну документацію території громади могли б слугувати індикаторами розвитку територіальних громад та запропоновано методику їх визначення. Визначено соціально-економічні параметри функцій території для Чинадіївської селищної територіальної громади Мукачівського району Закарпатської області.Ключові слова: функції території, параметри функцій території, індикатори розвитку територіальних громад, просторове планування територій громад, просторовий розвиток.
Keywords: функції території; параметри функцій території; індикатори розвитку територіальних громад; просторове планування територій громад; просторовий розвиток