Сучасні проблеми землевпорядкування в контексті охорони земель - Novakovska, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Урядом у січні ц.р. схвалено Концепцію Загальнодержавної цільової програми  використання та охорони земель. Створено передумови для розроблення і  реалізації  актуалізованих положень землеустрою сільських територій, сільськогосподарських підприємств і домогосподарств  з метою організації особливої охорони земель як основного національного багатства.  В статті представлено аналіз основних видів проектно-вишукувальних робіт із землеустрою, що проведені з часу здобуття Україною незалежності. Підкреслено особливий  ефект протиерозійних і вологозберігаючих заходів, які досягнуті при запровадженні контурно-меліоративної системи організації території. Розглянуто зміни та особливості землеустрою з припиненням ведення кількісного та якісного обліку земель і розширенням складу землевпорядної документації за рахунок містобудівних проектів. Охарактеризовано  структуру земельного фонду, що пов’язана  з реалізацією Концепції Програми використання та охорони земель та розробленням  землевпорядної документації  за  етапами її реалізації.  Обґрунтовано необхідність розширення складових частин схем землеустрою   територіальних громад та удосконалення моніторингу земель.  Запропоновано, у зв’язку з вказаним,  передати Інститут охорони ґрунтів до складу НААН та  визначено його основні завдання.Ключові слова: землеустрій, управління землекористуванням, охорона земель, земельні відносини, моніторинг земель, родючість ґрунтів.
Keywords: землеустрій; управління землекористуванням; охорона земель