Система моніторингу земель: засади формування та проблеми розвитку - Novakovska, I.; Matvieieva, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті розглядаються структура, зміст і порядок здійснення моніторингу земель, особливості його розвитку та правового регулювання, обґрунтовується необхідність здійснення спостережень за станом земель у процесі децентралізації влади та удосконалення  місцевого самоврядування в Україні.Аналізуючи   належність моніторингу земель до державної системи моніторингу довкілля як його складової частини встановлено,що вказана норма  відсутня у Положенні  про моніторинг земель, що не дозволяє вважати ці моніторинги  єдиною системою. Не кодифіковано  досі і Положення, що затверджено Мінагрополітики 26.02.2004 р. щодо моніторингу ґрунтів, не впорядковано агрохімічну систему паспортизації землі як одного з джерел одержання достовірної інформації про ґрунтовий  покрив.Визнано закономірним і своєчасним запровадження  з 1 вересня 2017 р.  у країні моніторингу земельних відносин і  розроблення пілотних проектів їх впровадження та реалізації. Представлено  об’єкти цього моніторингу, визначено  його завдання та суть, особливості методології уведення до складу моніторингу земельних відносин моніторингу ринку земель. Підкреслюється , що вибір показників моніторингу відповідає практиці розвинених країн. При цьому принципи його здійснення  можна вважати  обґрунтованими і об’єктивними.Запропоновано шляхи удосконалення Порядку моніторингу земельних відносин, проект якого опубліковано,  та моніторингу  ринку земель.
Keywords: земельні відносини; моніторинг земель; моніторинг ґрунтів; моніторинг земельних відносин; моніторинг ринку земель.