Визначення геометричних характеристик вибухових вирв на землях сільськогосподарського призначення дистанційними методами - Horelyk, S.; Nechausov, A.; Yankin, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Збройна агресія Російської Федерації проти України призвела до значного пошкодження родючого шару ґрунтів на тимчасово окупованих територіях. Оцінка збитків для земель сільськогосподарського призначення пошкоджених вирвами потребує визначення їх геометричних характеристик. Існує дві групи методів для знаходження площі та об’єму вирв. Перша група – контактні геодезичні дослідження, які дозволяють точно визначити параметри вирв, але їх не можливо застосувати із-за вибухонебезпечності території й великої кількості ушкоджених ділянок. Інші методи пов’язані з визначенням геометричних характеристик за даними дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). Вони дозволяють оперативно виявляти місцезнаходження вибухових вирв, але у військовий час не доступні у повному обсязі. Тому, комплексне використання даних дистанційного зондування та контактних досліджень дозволить швидко то безпечно визначати місцезнаходження й геометричні характеристики вибухових вирв.Метою дослідження є розроблення методики визначення геометричних характеристик вибухових вирв за рахунок комплексного використання контактних і дистанційних геодезичних даних в умовах ведення бойових дій. Головні завдання дослідження: аналіз існуючих методів визначення геометричних характеристик вибухових вирв; визначення залежності між силою вибуху та геометричними характеристиками вирви; розробка методики визначення пошкодження родючого шару сільськогосподарських угідь від військових дій з використанням Геоінформаійних технологій (ГІС-технологій); практична реалізація розробленої методики на прикладі тестової ділянки сільськогосподарського угіддя.Розроблена методика полягає у використанні геоінформаційних технологій та даних ДЗЗ для визначення місцезнаходження та площі вибухових вирв. За існуючими статистичними залежностями між тротиловим еквівалентом вибуху та геометричними характеристиками отримані нові функції взаємозв’язку між радіусом вирви і об’ємом, глибиною та тротиловим еквівалентом вибуху.У геоінформаційному програмному забезпеченні ArcGIS побудовані картографічні моделі розподілу вирв за об’ємом, щільності вибухових вирв та їх розподілом за радіусом.Побудовані геомоделі дозволили оцінити ступінь пошкодження ґрунтів сільськогосподарського призначення й визначити найбільш вибухонебезпечні ділянки. За отриманими даними встановлено, що між щільністю вирв й їх радіусом при наявності вирв розміром більше 25 м відсутній кореляційних зв’язок.Оцінки збитків для сільськогосподарських угідь внаслідок військових дій в Україні потребує використання знімків з БПЛА та супутників з надвисоким просторовим розрізненням. У подальшому необхідно перевірити адекватність розробленої методики польовими геодезичними методами.
Keywords: вибухові вирви; пошкодження ґрунту; ГІС-технології; космічні знімки; ДЗЗ; ArcGIS