Використання комбінаторики при моделюванні обміну земельних ділянок в масивах земель сільськогосподарського призначення - Malashevskyi, М.; Malashevska, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті розглядається питання моделювання перерозподілу земель в масивах земель сільськогосподарського призначення з метою консолідації земель. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю оптимізації структури землекористування в межах масивів земель сільськогосподарського призначення, впровадження заходів щодо консолідації земель. Дослідження має на меті обґрунтування застосування комбінаторики з метою вдосконалення обміну земельних ділянок, а саме підбору альтернативних варіантів земельних ділянок в межах масивів земель сільськогосподарського призначення. Розрахунки базуються на виборі обмінюваних земельних ділянок таким чином, щоб забезпечити оптимальні для сільськогосподарської діяльності просторові характеристики земельних ділянок. Запропоновано розрахунок варіантів формування консолідованого землекористування землевласником, який має право володіння переважною частиною типового масиву земель сільськогосподарського призначення. Отримані результати можуть бути використані в при реалізації проектів комплексної та індивідуальної консолідації земель; при оптимізації землекористувань шляхом суборенди земельних ділянок; як матеріали для підтримки прийняття рішень територіальними громадами щодо оптимізації землекористування; в наступних наукових дослідженнях, які стосуються просторового впорядкування землеволодінь і землекористувань.
Keywords: комбінаторика; консолідація земель; обмін земельних ділянок; перерозподіл земель; математичне моделювання