До питання про розроблення робочих проектів землеустрою щодо рекультивації порушених земель - Koshel, A.; Kolhanova, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Запропоновано науково-методичні підходи до розроблення робочих проектів землеустрою щодо рекультивації земель порушених промисловим виробництвом.Після завершення гірничих робіт на порушених територіях має здійснюватися їх відновлення, тобто рекультивація. Рекультивація земель - це комплекс робіт, спрямованих на відновлення продуктивності та господарської цінності порушених земель, а також на поліпшення умов довкілля відповідно до інтересів суспільства.Будь-яке будівництво, добування корисних копалин, геологорозвідка тощо не можуть починатися, доки не буде розроблено проект рекультивації порушеного ґрунтового покриву. Рекультивації підлягають усі землі, що зазнають змін у рельєфі, ґрунтовому покриві, материнських та підстильних породах, які відбуваються або вже відбулися у процесі гірничих, будівельних, гідротехнічних, геологорозвідувальних та інших робіт.
Keywords: рекультивація; робочий проект землеустрою; порушені землі; землювання; охорона ґрунтів