Екологічні аспекти раціонального використання та охорони земель - Bavrovska, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Сучасний стан землекористування в Україні характеризується високою сільськогосподарською освоєністю та розораністю земель (понад 54%). Станом на 2022 рік стан земельних ресурсів України можна було охарактеризувати таким, що викликає занепокоєність, оскільки відбулося порушення екологічно збалансованого співвідношення між категоріями земель, зменшення території унікальних степових ділянок, надмірна розораність території та порушення природного процесу ґрунтоутворення. Охорона та раціональне використання земель є одним із найголовніших завдань суспільства в процесі використання природних ресурсів, оскільки продукти харчування, одержані за рахунок використання землі, становлять 98 відсотків.В статті представлено аналіз основних екологічних проблем, які виникли внаслідок повномасштабної війни в Україні. Обґрунтовано необхідність вирішення проблем раціонального землекористування за рахунок наскрізності екологічної політики та розвитку країни на засадах Європейського зеленого курсу з врахуванням екологічних стандартів на всіх рівнях формування і реалізації політики у сфері охорони довкілля та раціонального природокористування, шляхом розроблення та впровадження: схем землеустрою та техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, територій громад; автоматизованих платформ, інформаційно-аналітичних систем та дистанційного зондування Землі; критеріїв і технологій для здійснення моніторингу земель та земельних відносин, у тому числі на основі алгоритмів штучного інтелекту.
Keywords: освоєність і розораність території; сільськогосподарські землі; охорона земель; мінне забруднення; небезпечні території