Геоінформаційне моделювання вітрової ерозії - Moskalenko, A.; Heryn, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Розглянуто можливості застосування геоінформаційного ділянок, що можуть зазнати впливу ерозії. Проведено аналіз стану вивчення питання моделювання ерозійних процесів та автоматизації підтримки прийняття рішень.Розглянуто можливості застосування геоінформаційного ділянок, що можуть зазнати впливу ерозії. Проведено аналіз стану вивчення питання моделювання ерозійних процесів та автоматизації підтримки прийняття рішень.Дане дослідження описує структурування загального алгоритму визначення ділянок, які можуть зазнати впливу вітрової ерозії через функціональну модель. В статті наведено аналіз факторів, що впливають на стійкість ґрунту до виникнення ерозії. Розроблено та реалізовано геоінформаційну модель побудови геозображення ерозійно-небезпечних земель. В результаті здійсненої роботи визначено, що визначення ділянок, які можуть зазнати впливу вітрової ерозії може використовуватись алгоритм, який дозволяє автоматизувати деякі етапи визначення територій, що можуть зазнати впливу вітрової ерозії. Результати роботи можуть бути використані при формуванні просторових рішень щодо раціонального використання і охорони земель.
Keywords: геоінформаційне моделювання; модель; вітрова ерозія; геозображення