Застосування геоінформаційних систем для організації благоустрою територіальної громади - Naradovyi, B. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Доведено, що геоінформаційна система територіальної громади – це інноваційний електронний картографічний ресурс, головне завдання якого полягає у забезпеченні цілеспрямованого та комфортного управління активами громади, а саме природними, водними, лісовими, мінерально-сировинними та земельними ресурсами, інженерно-транспортною, соціальною, туристичною інфраструктурою, інвестиційним потенціалом громади, що забезпечує оперативну комунікацію громадян та керівництва громади.У дослідженні поставлено за мету відобразити об’єкти благоустрою Львівської міської територіальної громади згідно з їх функціональним призначенням на засадах їх раціонального використання та охорони з врахуванням місцевих правил забудови, використовуючи геоінформаційну програму QGIS. У ній за допомогою застосування плагіну QuickOSM відображено векторні дані об’єктів благоустрою в межах території Львівської міської територіальної громади, а саме ключів «landuse recreation», «landuse landfill», «leisure park», «leisure garden», «water», «highway» та «waterway». Представлено можливості застосування геоінформаційної програми QGIS для векторного відображення об’єктів благоустрою в межах території Львівської міської територіальної громади, що відображає переваги візуалізації, оперативного доступу, адміністрування та актуалізації на основі відкритих джерел доступу до картографічних матеріалів геопорталу м. Львова, який передбачає зручне ведення картографічної бази даних та інвентаризації інженерних комунікацій, обліку та оперативної інвентаризації об’єктів комунальної власності.
Keywords: геоінформаційні системи; геопортал; геоінформаційна програма QGIS; плагін QuickOSM; об’єкти благоустрою; територіальна громада.