Завдання землеустрою в аграрній сфері, викликані військовою агресією, та шляхи їх вирішення - Dorosh, Y.; Barvinskyi, А.; Dorosh, O.; Svyrydova, L. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Проаналізовано сучасний стан земель сільськогосподарського призначення, особливо пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій та бойових дій. Доведено, що алгоритм вилучення із сільськогосподарського обігу земель, пошкоджених внаслідок бойових дій, необхідно закріпити на законодавчому рівні шляхом внесення відповідних змін та доповнень до Земельного кодексу України, Законів України: «Про охорону земель», «Про землеустрій». Чинний Порядок консервації земель необхідно доповнити критеріями та показниками для встановлення ступеня механічного руйнування та/або хімічного забруднення, адже від цього залежить напрямок, зміст та обсяг реставраційних робіт та, відповідно, обсяг їх фінансування. Наголошено, що лише диференційований підхід трансформації техногенно забруднених земель дозволяє раціонально витрачати кошти і досягати максимального природоохоронного ефекту.Акцентовано увагу, що в умовах сьогодення для адекватної своєчасної реакції на виклики у сфері використання та охорони земель, на сільських територіях, землеустрій має носити динамічний багатоваріантний (альтернативний) характер, особливо на місцевому рівні, базуючись на основних законодавчо закріплених принципах. Сформульовано завдання землеустрою в аграрній сфері, зумовлені військовою агресією та обґрунтовано шляхи їх вирішення. Наведено перелік недоліків в законодавчих нормах, які наявні в сучасному контексті при складанні документації із землеустрою.
Keywords: землеустрій; сільськогосподарські угіддя; руйнування ґрунтового покриву; хімічне забруднення земель.