Питання відображення чутливої інформації в державному земельному кадастрі та її публічність в умовах військових викликів - Dorosh, O.; Dorosh, Y.; Tarnopolskyi, A.; Dorosh, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Ціллю наукової праці стало обґрунтування потреби під час воєнного стану в Україні віднайти баланс в питанні обмеження доступу до відкритих даних (чутливої інформації) у системі Державного земельного кадастру для забезпечення інтересів національної безпеки та суспільних інтересів. Недоступними мають стати відомості цікаві агресору й учасниками їх відбору мають стати військові, Служба безпеки – з одного боку, а з іншого – рештою відомостей мають скористатися фахівці зі сфери геодезії та землеустрою, будівництва та архітектури, органи місцевого самоврядування з визначеним колом осіб для реалізації повноважень. Авторська пропозиція полягає й у тому, що доступ до даних, в тому числі відкритих має бути регламентованим та авторизованим для чого запропоновано на законодавчому рівні їх класифікувати щодо рівнів чутливості, способів використання, регламентів доступу та визначити переліки чутливої інформації та способів її відображення. Відзначено потребу у зміні ставлення до інформаційних ресурсів, як безкоштовних ресурсів і переведення інформації в статус нематеріального активу з ліцензованим доступом (аналог – програмне забезпечення), бо введення інформації в економічний обіг спричинить зростання економіки. Пропонується по завершенні воєнного стану переглянути обмеження, що діяли в цих умовах, ввести зміни до законодавства в регламент роботи Державного земельного кадастру та оновити склад, зміст і розподільчу здатність картографічної основи Публічної кадастрової карти.
Keywords: військовий стан; чутлива інформація; державний земельний кадастр; геопросторові дані; Публічна кадастрова карта; сертифіковані інженери-землевпорядники; сертифіковані інженери –геодезисти; сертифіковані архітектори.