Інституційні підходи до планування сталого використання та охорони сільськогосподарських земель на території окремих землекористувань - Dorosh, O.; Dorosh, A.; Saliuta, V.; Melnyk, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Досліджено поняття інститутів та інституційних підходів. На підставі інституційних підходів до планування сталого використання та охорони сільськогосподарських земель окремих землекористувань сформовано систему інститутів, до яких належать: інститут землеустрою, інститут моніторингу земель, інститут Державного земельного кадастру, інститут місцевого самоврядування та інститут місцевих традицій і звичаїв. Обґрунтовано важливість та ефективність даних інститутів, саме як системи та їх актуальність. Проаналізовано інструменти даних інститутів, що дозволяють здійснювати планування сталого використання та охорони сільськогосподарських земель окремих землекористувань, а також впроваджувати його.Детально проаналізовано інститут землеустрою та такі його інструменти, як схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, територій територіальних громад та комплексні плани просторового розвитку території територіальної громади. Обґрунтовано потребу запровадження інструменту землевпорядних регламентів для розширення можливостей інституту землеустрою щодо планування використання територій, що розташовані за межами населених пунктів. Обґрунтовано важливість інститут моніторингу земель та підкреслено нагальність створення та впровадження автоматизованої системи моніторингу земель. Досліджено актуальний стан інституту Державного земельного кадастру та обґрунтовано доцільність розширення переліку об’єктів Державного земельного кадастру за рахунок додавання «сільськогосподарського землекористування». З’ясовано, що значимість інституту місцевого самоврядування в контексті планування сталого використання та охорони сільськогосподарських земель окремих землекористувань збільшується за рахунок розширення повноважень місцевої влади в процесі децентралізації влади. Підтверджено необхідність врахування місцевих землеробських традицій та звичаїв при плануванні сталого використання та охорони сільськогосподарських земель окремих землекористувань.
Keywords: інститути; інституційні підходи; сільськогосподарські землі; землекористування; стале використання та охорона сільськогосподарських земель; землеустрій; Державний земельний кадастр; місцеве самоврядування