Дослідження змін типів земельного покриву в Україні на основі даних дистанційного зондування землі - Ren, L. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Зміна ґрунтового покриву є актуальним напрямком досліджень глобальних екологічних змін та сталого розвитку через його важливість у глобальних екологічних змінах. Розуміння тенденцій змін земного покриву є основою для раціонального планування та управління земельними ресурсами і має важливе значення для забезпечення охорони земель та сталого розвитку. Матриця земельних трансфертів має велику цінність у дослідженні змін земного покриву, її результати не залежать від категорії та кількості земного покриву, а дані можуть бути проаналізовані в різні часові періоди відповідно до потреб. Однак, матриця земельних трансфертів, створена традиційними методами, має проблеми з тривалим періодом виробництва та певними вимогами до продуктивності апаратного забезпечення. У цій роботі використовується Google Earth Engine для отримання публічного набору даних про земельний покрив України та застосовується растровий розрахунок для швидкої побудови матриці земельних трансфертів. Дані матриці показують, що зміна земельного покриву в Україні за період 2000-2015 рр. є помірною, із загальною зміною 2,244%. Частка орних земель зменшилася, а частка міських та забудованих земель збільшилася. Результати показують, що методика дозволяє швидко та ефективно отримувати дані про зміни земного покриву на досліджуваній території та надавати допомогу в аналізі тенденцій та закономірностей змін земного покриву. Ключові слова: зміна земного покриву, Google Earth Engine, матриця перерозподілу земель
Keywords: зміна земного покриву; Google Earth Engine; матриця перерозподілу земель.